Agendatracker Q1 2024: Korrupsjon, eksklusive jaktturer og politikerjuks – dette provoserer nordmenn mest  


Nyhetsbildet i første kvartal har satt følelsene i sving hos nordmenn. Mens kongens sykdom gjør folk triste, er det Stein Lier-Hansens sjøflyturer til jakthytta som får flest nordmenn til å se rødt. 

Et kuratert utvalg av de nasjonale hendelsene, som har preget nyhetsbilde i første kvartal, har fått det norske folk til å kjenne på en rekke følelser. Ifølge AgendaTracker kommer det frem at hele 34 prosent har latt seg provosere av Stein Lier-Hansens sjøflyturer til jakthytta. De eksklusive jaktturene blir etterfulgt av Sandra Borchs plagiatsak, som tikker inn på andre plass med 28 prosent, mens tidligere IBU president Anders Bessebergs luksusklokker og prostituerte havner på tredje med 27 prosent.   

– At nordmenn engasjerer seg viser at vi bryr oss, og de ulike reaksjonene vi ser er på mange måter et speilbilde av samfunnets verdier. Blant sakene vi valgte å se nærmere på er det derfor ikke så overraskende at mange lar seg provosere, sier Lejla Grinde, leder for strategisk rådgivning i Infomedia. 

Kongen vekker følelser 

Dette er imidlertid ikke saker som provoserer som har fått mest oppmerksomhet blant de utvalgte artiklene. For øverst på den tronen er kongens Malaysiatur og sykdom. I løpet av mars ble det publisert nesten 1800 artikler om dette. Rett bak følger igjen Besseberg og Borch, som i løpet av første kvartal fikk om lag 1500 og 1100 oppslag.

Pallen blir tett fulgt av trippeldrapet i Nes, Stein Lier-Hansens sjøflyturer til jakthytta og Simen Velles utspill om gutta som «ikke får seg noe». På spørsmål om hva som gjør nordmenn triste og redde, svarer 63 prosent trippeldrapet i Nes, 41 prosent svarer kongen og 28 prosent heller mot 25 juni-rettsaken mot Zaniar Matapour. 

Dette dro vi på smilebåndet av  
Selv om det er mye trist og tragisk som har fått spalteplass hittil i 2024, finnes det også saker som har påvirket følelsene på andre siden av skalaen. For på hvilke tema som gjør oss lattermilde, svarer 21 prosent russebussen fra Bryne, som ble politianmeldt av kvinnegruppa Ottar. Dette var det flest menn i godt voksen alder som fant morsomt. Simen Velles slag for likestillingen og gutters rettigheter til å få seg et nyp fikk 15 prosent av oss til å le, mens Ruters busser som stoppet med snøen fikk 10 prosent av oss til å smile. Spesielt trøndere og nordlendinger fant dette morsomt.   

Nordmenn oppgitt og likegyldig    

Følelsen av oppgitthet scorer høyt rundt de fleste av sakene. 36 prosent blir oppgitt av Ruters busser, 24 prosent av Sandra Borchs plagiat og 20 prosent av konflikten på hopplandslaget. Mange svarer også at de ikke helt vet hvilke følelser de får av de kuraterte sakene.

– Korrupsjon, avsløringer og politikerjuks vil alltid engasjere folk – og godt er det. Men det er også likegyldighet å spore. For folket lar seg påvirke av det store mediebilde, og det preges av katastrofer, kriger og kriser, avslutter Jørgen W. Bjerke, partner og rådgiver i PR-operatørene.   

 

Neste
Neste

Skreddersydd medietrening